κίρκη

I
Μυθολογικό πρόσωπο. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μάγισσα, η οποία κατοικούσε στο νησί Αιαίη. Ήταν κόρη του Ήλιου και της Ωκεανίδας Περσηίδας, αδερφή του Αιήτη και της Πασιφάης. Μεταμόρφωσε σε ζώα (Οδύσσεια, Κ 135 και εξής), όπως το συνήθιζε με όλους τους ξένους που έφταναν στο νησί της, μερικούς από τους συντρόφους του Οδυσσέα, αφού τους έδωσε να πιουν ένα μαγικό ποτό και τους άγγιξε με το ραβδί της. Αλλά ο Οδυσσέας, ανεπηρέαστος από τα μάγια της χάρη σε ένα βότανο που του είχε δώσει ο Ερμής, την απείλησε με το ξίφος του και την ανάγκασε να ξαναδώσει στους συντρόφους του ανθρώπινη μορφή. Αφού τον κράτησε επί έναν χρόνο κοντά της, η Κ. έδειξε στον Οδυσσέα τον δρόμο για τον Κάτω Κόσμο, για να συμβουλευτεί τη σκιά του Τειρεσία, και στην επιστροφή του, αφού τον ενημέρωσε για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε στο ταξίδι, τον άφησε να φύγει στέλνοντας στον δρόμο του ευνοϊκό άνεμο. Κατά τον Ησίοδο, γιοι του Οδυσσέα και της Κ. ήταν ο Άγριος και ο Λατίνος.
Η Κ. λατρευόταν ως θεά στην κεντρική Ιταλία και από αυτήν πήραν το όνομά τους το ακρωτήριο και η πόλη Κιρκαίον.
H Κίρκη σε παράσταση αγγείου, που βρέθηκε στη νότια Ιταλία, σε ανασκαφές αρχαίου ελληνικού οικισμού.
II
Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 205 μ., 116 κάτ.) στην πρώην επαρχία Αλεξανδρουπόλεως του νομού Έβρου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, κοντά στα όρια με τον νομό Ροδόπης, 48 χλμ. ΒΔ της Αλεξανδρούπολης. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Αλεξανδρούπολης.
III
(Αστρον.). Αστεροειδής που επισημάνθηκε στις 6 Απριλίου 1855. Το φαινόμενο μέγεθός του στη μέση αντίθεσή του είναι περίπου 11,5 και σε απόσταση μίας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και από τον Ήλιο 8,51. Διεθνώς ονομάζεται Circe 34.
* * *
κίρκη, ἡ (Α)
ονομασία άγνωστου πτηνού.
[ΕΤΥΜΟΛ. Πρόκειται πιθ. για μεταπλασμένο τ. τού κίρκος (Ι)*].

Dictionary of Greek. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Κίρκη — fem nom/voc sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • κίρκη — bird fem nom/voc sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Κίρκῃ — Κίρκη fem dat sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • κίρκῃ — κίρκη bird fem dat sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Κίρκη — η 1. όνομα μάγισσας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. 2. μτφ., γυναίκα που ασκεί γοητεία σε κάποιον άντρα, ώστε να τον έχει υποχείριό της …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Κίρκαι — Κίρκη fem nom/voc pl Κίρκᾱͅ , Κίρκη fem dat sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • κίρκαι — κίρκη bird fem nom/voc pl κίρκᾱͅ , κίρκη bird fem dat sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Κίρκηι — Κίρκῃ , Κίρκη fem dat sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • κίρκηι — κίρκῃ , κίρκη bird fem dat sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Κίρκην — Κίρκη fem acc sg (attic epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.